Zalmfilet van de grill
Deze temperaturen nodigen uit om de barbecue weer aan te steken. Experimenteer eens met een heerlijk stuk zalmfilet van de grill. Een op de huid gegrilde zalmfilet is een echte aanvulling op je barbecue. Onzeker over de bereiding? Lees al onze tips hieronder om verzekerd te zijn van een geslaagde barbecue.
Hou het simpel
Heb je nog niet zo veel ervaring met het bereiden van zalm? Begin dan simpel en voeg niet direct te veel verschillende kruiden en specerijen toe. Zout en peper zijn in principe de enige kruiden die je nodig hebt om de zalm perfect tot zijn recht te laten komen. Hiermee proef je de zalm op zijn puurst en houd je het tegelijkertijd lekker simpel voor jezelf.
Kruid de zalm voor het grillen (als pekel) en erna om hem verder op smaak te brengen.
Zalm is een vrij vettige vis en kan best een zure tegenhanger gebruiken. Een paar druppels citroen halen de smaak omhoog en geven de vis een frisse boost. Daarentegen gaat een vettige of volle wijn uitstekend samen met het vetje in de zalm. Kies daarvoor een druivensoort als Chardonnay of Viognier. Deze wijnen zijn vaak wat voller en rijker van smaak en combineren daardoor goed met de romige, uitgesproken smaak van zalm.
Zalmpakketjes
Wat erg leuk is om te maken, zijn zalmpakketjes. Hierbij pak je de vis in een velletje aluminiumfolie en vouw je er als het ware een cadeautje van. Door het op deze manier te bereiden, blijven alle smaken en geuren in het pakketje. Je hoeft het pakketje niet helemaal dicht te vouwen, houd bovenin een opening vrij. Met deze methode heb je geen last dat de zalm blijft plakken aan het grillrooster en bespaar je jezelf een hoop gedoe.
Leg de zalmfilet in het midden van het aluminiumfolie en kruid met peper en zout. Leg bovenop een paar takjes dille en een klontje boter. Maak het af met een schijfje citroen en een klein laagje witte wijn. Vouw het pakketje dicht zodat er niets uitlekt op de barbecue. Zorg ervoor dat de barbecue een temperatuur heeft van zo’n 100°C / 120°C voordat je de pakketjes erop legt. Als de pakketjes op het rooster liggen, kan je het deksel dichtdoen. Afhankelijk van de grootte van de zalmfilets, gaar je dit zo’n 7 à 10 minuten.
Zalm met een oosters tintje
Deze trend zien we veel voorbij komen en we snappen waarom. De oosterse smaken doen het namelijk erg goed gecombineerd met zalm. Oosterse zalmspiesjes met teriyaki zijn geïnspireerd door de Japanse keuken. We zien het nu veel terug als street food, omdat de spiesjes makkelijk zijn om zo te serveren.
Deze spiesjes hebben iets meer voorbereiding nodig, maar zijn (door de hogere temperatuur) vlug gegrild op de barbecue. Begin eerst met het maken van de marinade. De basis van deze Japanse marinade is sojasaus (bijv. Kikkoman). Deze sojasaus is licht zoet en kan dus wel een tegenhanger gebruiken. Deze keer gebruiken we geen citroen, maar limoen. Bij een oosterse marinade hoort ook wat pit. Een fijngesneden rode peper werkt perfect. Je kan hierbij de pitjes gewoon toevoegen. Met wat peper en zout is dit een prima basismarinade. Je kunt altijd nog experimenteren door extra smaken toe te voegen zoals gember, knoflook, honing en mirin (zoete Japanse rijstwijn). Laat de marinade minimaal een halfuurtje in de zalm trekken voordat je gaat grillen.
Een paar belangrijke tips voor het grillen
Bij het maken van zalmspiesjes is het belangrijk dat je de zalm in gelijke stukken snijdt, zodat ze gelijkmatig garen. We gaan deze namelijk op hoog vuur grillen en daardoor kan de zalm bij kleine stukjes snel droog worden. Houd ook rekening met welk soort spiesje je gebruikt. Sommige houtspiesjes kunnen namelijk verbranden op de barbecue en moet je eerst nat maken met wat water. Wij raden aan om bamboespiesjes te gebruiken, deze hoeven niet te weken in water en zijn bestand tegen hoge temperaturen.
De barbecue mag nu een temperatuur hebben van 200°C en we gaan grillen zonder deksel. De zalm mag aan beide zijdes zo’n 40 seconden worden gegrild (blijf dus in de buurt). Haal ze eraf als de buitenkant een gegrilde bruine kleur heeft. Je kunt na het grillen de spiesjes afmaken met wat dungesneden bosui en sesamzaadjes.
Kant-en-klare spiesjes
Gebruik je liever kant-en-klare zalmspiesjes? Bestel ze hier.